Mihrimah Sultan Camii ya da eskiden daha sık kullanılan adı ile İskele Camii’ndeyiz. Günümüzde yeni yeni profesyonelleşilen bir ses teknolojisinin bundan yaklaşık 500 sene önce kullanıldığı, Mimar Sinan’ın kendini gerçekleştirmek için eskiye göre yeni şeyler denediği o mekandayız.

Bu binanın yapımı hakkında iki değerli bilgi var ki bunlardan ilki daha güçlü olanı şudur: Burayı Kanuni Sultan Süleyman; Kızı Mihrimah Sultan için yaptırmış. Diğer rivayet ise biraz daha meşhur. İşte bu ikinci rivayete göre Mihrimah Sultan bizzat Mimar Sinan’dan kendisi adına bir camii yaptırmasını talep etmiş ve nihayetinde bu eser ortaya çıkmış.

Osmanlının sermimarı yani Mimarbaşı olan Mimar Sinan’ın Şehzade Külliyesi ile aynı dönemde inşa ettiği ilk önemli yapı gruplarından birisidir Mihrimah Sultan Külliyesi. Külliye diyoruz çünkü içerisinde, cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret-tabhâne(aşevi) ve han yanında su yolları, çeşme, hazne ve helâ gibi pek çok tesis mevcut. Hatta yine Mimar Sinan tarafından sonraki dönemde külliyeye iki türbe ve bir de çifte hamam eklenmiş. Kaynaklarda yer alan bilgiye göre ahşap bir kasır ve muvakkithane de varmış ama bunlar zamanla ortadan kalkmış.

Şu anda külliyeden geriye merkezdeki cami kısmı, hastane binası olarak kullanılan yakın yıllara kadar hizmet veren çifte hamam ise restorasyon sırasında mağaza haline dönüştürülmüş ve özelliklerini kaybetmiştir.

Siz de Üsküdar’ın tarihine tanıklık eden bu binayı mutlaka görün ve düşüncelerinizi sosyal medya hesaplarımdan benimle paylaşabilirsiniz. Bu tarihi bina hakkında izlenimlerinizi okumak için sabırsızlanıyorum.

MİHRİMAH SULTAN

Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, 1522 civarında, babası Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatının ilk yıllarında dünyaya gelmiş. Annesi Kanuni Sultan Süleyman’ın tek eşi olan Hürrem Sultan’dır. Osmanlı belgelerinde adı “Mihr ü Mah” olarak geçen Mihrimah Sultan, yaygın olarak bu şekilde anılıyor.

Babası tarafından çok sevilen Mihrimah Sultan, annesinin gözetiminde iyi bir eğitim görmüş. Evlenme çağına geldiğinde, sarayla güçlü ilişkileri olan Diyarbakır Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirilmiş. Bu evlilik, Mihrimah Sultan’ın siyasi nüfuzunu artırmış ve bu sayede annesi Hürrem Sultan ile birlikte dönemin güçlü politik figürlerinden biri haline gelmiş. Eşinin vezîriâzam olması için çok çaba sarf etmiş.

Annesinin 1558’deki (Mihrimah Sultan 36 yaşındayken) vefatından sonra saraydaki etkisi daha da artmış. Babası Kanuni Sultan Süleyman’la birçok konuda görüş alışverişinde bulunacak kadar devlet işleriyle alakadar olan Mihrimah Sultan, Rüstem Paşa’nın 1561’deki ölümünün ardından (Mihrimah 39 yaşındayken) bir daha evlenmemiş. Babasından sonra II. Selim ile III. Murad dönemlerinde sarayın güçlü kadınları arasında yer almış. Mihrimah Sultan, 1578’de (56 yaşında) vefat etmiş ve Süleymaniye Camii haziresinde babasının yanına defnedilmiş.

Mihrimah Sultan, Üsküdar’da bir cami ve külliye, Edirnekapı’da ise bir başka cami ve külliye inşa ettirmiş. Ayrıca Mekke’de su yollarının tamirine önemli katkılarda bulunmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir